אורז דביק או סטיקי רייס, מוגדר שונה בין מטבח למטבח, ובמטבח התאילנדי מתכון לאורז דביק תמיד יכיל אורז מוארך דביק אשר נקרא באנגלית Glutinous rice, שם מטעה מכיוון שהאורז אינו מכיל גלוטן ובטוח לצליאקים. את האורז הדביק מגישים בתאילנד באופן מסורתי בסלסלה אישית, שנועדה לשמור על הלחות של האורז הדביק בזמן הארוחה ומניעת התייבשותו.
מצרכים:
כלי בישול:
סיר אידוי אורז במים תאילנדי
כפית סנס תאילנדי
תהליך העבודה:
שוטפים את האורז – מכניסים לקערה גדולה 1 ק”ג אורז ושוטפים במי ברז.
מסננים את המים וממלאים את הקערה שוב במים נקיים עד כ-5 ס”מ מעל האורז ומשרים כ-5 שעות (ניתן גם יותר). ההשריה של האורז מאפשרת לשמור על בישול יותר אחיד, ושוטף את כמות העמילן המיותרת, שיכולה לגרום לאורז להתקשות יתר על המידה, ולכן אסור לדלג על שלב זה.
לאחר מכן, מסננים את המים ומניחים את האורז בחיתול בד בתוך סל האידוי מקש. את סיר הנירוסטה ממלאים במים רותחים ומניחים על להבה בינונית.
את סל האידוי מקש מניחים על גבי סיר הנירוסטה למשך כ-30 דקות לאחר מכן, פותחים את חיתול הבד ובודקים האם האורז התרכך, הופכים את צד חיתול הבד ומאדים עוד כ-10 דקות עד שהאורז מוכן.
פותחים בזהירות את חיתול הבד והופכים את האורז על צלחת גדולה ומגישים.
מתכון לאורז דביק – להגשה
במידה והכנתם כמות גדולה מראש, שמרו מכוסה בניילון, ובעת ההגשה חממו במיקרוגל במשך 30 שניות.
האורז הדביק יתאים למנות מהמטבח הצפון תאילנדי, בו האורז הדביק נפוץ הרבה יותר, ויחמיא במיוחד למתכונים של בשר או טופו על הגריל, בשילוב עם סלט פאפאיה רענן
ניתן להגיש לצד סלט סום טאם או ירקות טריים לצד רטבים חמוצים או חריפים.
מומלץ לשמור בכלי סגור על מנת שהאורז לא יתייבש.
מתכון לאורז דביק מתוק
לגרסה מתוקה של הסטיקי רייס (קאו ניאו) הכינו רוטב להגשה בעזרת חצי פחית של חלב קוקוס ושלוש כפות של סוכר חום שחוממו אך לא הורתכו.הוסיפו חתיכות מנגו או פרי אחר שאוהבים.